Litt informasjon om honningen vi bruker i noen av produktene våre, inkludert brød. Ordntli Honning er en lokal honing laget i Hurdal. De blomster: bringebær-, hvitkløver og løvetannblomster! Honningen er produsert av bier som er drevet frem uten bruk av veterinærmedisin eller organiske syrer. Jeg synes dette er en veldig fin honning, en sterk krydret smak! Også deilig på rundstykke med smør!
Det er på tide med en ny nettsidebygger, slik at jeg kan holde den oppdatert selv som dataanalfabet og slipper å spørre mannen min hele tiden. Han har rett og slett ikke nok tid, og dessuten er det min jobb, så jeg vil kunne gjøre det selv! Fra nå av vil det bli hyppigere blogginnlegg, men for de siste nyhetene kan du følge oss på Facebook!
Bygdedagen i Hurdal, vår første gang. En hel dag med regn! Men likevel fant over 30 kunder veien til oss! For en moro! Vi hadde med oss alt mulig for å smake på og selge: brød, paier, focaccia, kjeks, syltetøy, kanelsnurrer, kaker. Virkelig alt! Det var en fin dag, men forhåpentligvis blir det solrikt neste år!
Nå er vi enda enklere å finne på Høversjøvegen! Vi hadde tid til dette, siden kundene allerede ventet hos naboene våre på Møllefeltet! Men nå er vi godt synlige, og det merkes. Flere har allerede vært innom, men dessverre jobber vi bare på bestilling. Vi har ikke egen butikk; mattrygghetsloven forbyr det i våre lokaler! Men send oss gjerne en melding og følg oss på Facebook for siste nytt!
En stor nyhet er samarbeidet vårt med Sesong Eidsvoll! Dette er relatert til overgangen vår til lokalt og økologisk, men vi så ikke dette komme! Vi tok kontakt for noen uker siden. Forrige helg besøkte vi Øyvind og Henrik fra Sesong. Samtalen, som varte i over to timer, fokuserte på drømmen deres om å gjøre lokale produkter tilgjengelige for lokalsamfunnet, og de spurte om vi ville være en del av det med brødet vårt! Vi skulle da samarbeide med Jøndal Gård Eidsvoll, som vil levere sitt økologiske brød i partallsuker, og vi vil levere det i oddetallsuker. Vi hadde faktisk blitt anbefalt av Jøndal Gård i Eidsvoll, hvor vi også besøkte og hvor vi nå får eggene våre fra Braak Gård i Hønefoss.
Vi tok med oss noen av brødene våre, fordi man naturligvis vil la dem smake på hva vi har i butikken. Focacciaen vår ble en umiddelbar hit og ble nesten helt spist på stedet! Det var et veldig godt tegn! Min italienske (bis)nonna Elisabeth ville vært stolt over å vite at familieoppskriften hennes blir så populær 100 år senere. Så vidt jeg vet, er jeg den fjerde generasjonen som lager denne deilige focacciaen. Ekte håndverk, ingenting i blenderen, på grunn av de viktige boblene. Hver focaccia er individuelt laget med rosmarin, havsalt og olivenolje, inkludert en klype kjærlig familiehistorie. Og nå til de gode nyhetene! Denne focacciaen vil være tilgjengelig eksklusivt hos Sesong i Eidsvoll fra og med denne fredagen 27. juni, i et begrenset opplag, fordi den er håndlaget og fersk daglig. Vi er så stolte og takknemlige for at vi, som et lite, gryende familiebakeri, har denne muligheten til å dele vårt lokale familieprodukt med dere alle!
Folket i Sesong er alltid klare med et smil og kunnskap! Tusen takk!
Nå som bakeriet har vært åpent en stund og tar imot bestillinger, har jeg fått en del spørsmål om kjøkkenet. Når kunder kommer for å hente bakervarer, ser de ikke selve kjøkkenet. De kan derimot se hunden min, kattene mine eller barna mine – og det er forståelig at dette vekker spørsmål om matsikkerheten. Derfor ønsker jeg å gi et innblikk i hvordan kjøkkenet i bakeriet mitt fungerer.
Matsikkerhet og adskilt kjøkken
Mattilsynet anbefaler sterkt at man har et separat kjøkken dersom man selger mat som er laget i eget hjem. Dette bidrar til å forhindre forurensning fra dyrehår, smuss, insekter, støv og andre potensielle kilder. Det forhindrer også krysskontaminering fra husholdningsbruk ved at man bruker eget utstyr, egen vask, egne benkeplater, egne kjøleskap, frysere og ovner – kun for bakeriet. Derfor har jeg bygget et helt adskilt kjøkken bak en lukket dør i kjelleren. Denne løsningen gjør at jeg kan opprettholde høy kvalitet og god matsikkerhet. Jeg har kjøpt inn separat utstyr og redskaper – alt fra ovner til sleiver – slik at det ikke er noen overlapp mellom bakeriet og vårt private kjøkken.
Lagring og håndtering av ingredienser
I tråd med Mattilsynets retningslinjer oppbevares alle ingredienser til bakeriet adskilt fra husholdningens matvarer. Alt står i egne skap og i et eget kjøleskap. Ingenting blandes med den private husholdningen. Gulvene holdes frie for gjenstander, slik at det er lett å rengjøre og unngå støv og krysskontaminering. Jeg bruker mel i sekker på 1–5 kilo, som er lett å oppbevare på hyller. Jeg åpner kun en sekk når jeg skal bruke den, for å sikre ferskhet og unngå at noe står åpent. Siden jeg baker på bestilling, holder jeg et lite og oversiktlig lager. Alle produktene mine er merket med full ingrediensliste. I tillegg finnes en oversikt over allergener både på menyen og på nettsiden, slik at kundene kan ta informerte valg. Bortsett fra melet, oppbevares alle øvrige ingredienser – som olje, krydder, nøtter og frø – i lukkede glassbeholdere for å redusere risikoen for forurensning.
Hygiene og rengjøring
Bakeriets våtrom er et eget rom med nylagt betonggulv som er enkelt å rengjøre. Bakerikjøkkenet har nytt laminatgulv, også valgt for enkel vedlikehold. Våtrommet er utstyrt med varmt og kaldt vann, flytende såpe og papirhåndklær, i tråd med Mattilsynets retningslinjer. Som baker vasker jeg hendene hyppig. Jeg følger strenge rutiner for personlig hygiene: ingen smykker, ringer, øredobber, klokker eller halskjeder. Håret mitt er oppsatt og dekket med hårnett. Neglene er korte, rene og uten neglelakk. Ved håndtering av våte deiger bruker jeg engangshansker, som kastes etter bruk. All rengjøring loggføres – hva som rengjøres og hvor ofte. Jeg fører også oversikt over innkjøp og holdbarhetsdatoer. Siden jeg har daglig lagerbeholdning, brukes det aller meste fortløpende. Eventuelle varer som nærmer seg utløpsdato, flyttes til vårt private kjøkken, slik at ingenting går til spille.
Uthenting av bestillinger
Noen eldre bilder viser en hvit benkeplate – disse er fra tiden før bakeriet åpnet, da jeg fortsatt eksperimenterte på mitt private kjøkken. Nyere bilder viser brun benkeplate, som brukes i det profesjonelle bakeriet. Kundene henter sine bestillinger i husets forværelse, som også fungerer som kontor for min mann. Før henting rengjør jeg området grundig, og deretter flyttes de ferdigpakkede varene dit. Jeg oppholder meg i rommet til alt er hentet. Det er ingen dyr i området under henting. Selv om dette er like innenfor inngangsdøren, sørger jeg for at rommet er rent og at alle varer allerede er forsvarlig pakket inn. Noen dager henter kunder bestillingene sine fra bilen min. Bilen rengjøres ukentlig, og siden bakeriet åpnet har den ikke blitt brukt til å frakte dyr.
Etterlevelse og åpenhet
Hver søndag oppdaterer jeg regnskapet mitt i henhold til MVA og skatteinnlevering. Jeg håper dette gir innsyn og trygghet. Jeg gjør mitt ytterste for å følge kravene fra både Mattilsynet og Skatteetaten. Jeg ser frem til å ønske dere velkommen tilbake til bakeriet.